Support saya =) Jom Exchange Link! I will visit Yours!

My Blogger friends

Tuesday, July 16, 2013

D.I.Y/ home made Kek batik & cara-cara masak bergambar

Assalamualaikum dear

Hehe.. This time aku nak share experience 1st & 2nd trial buat kek batik..Yg ni hubby aku pun tak tau yg aku buat sampai 2 kali..kekeke.Opsss! :P Yess.... I Know...Sila gelak ye...Budak kecik pun da expert buat kek batik.. Aku lak baru terhegeh2 nak belajar kan...This time aku not only nak belajar buat kek batik but also learn utk baking dan buat kuih raya..Belajar lak tak de la menuntut ngan sape2 kecuali ngan resepi2 yang berlambak dalam Mr Google tu..So kena la try and error...kekekek..

Haa..Sejak da jadi Isteri orang ni, aku kena la jadi serba boleh gitew..Dulu tak de pun aku rajin nak ke dapur buat kuih or kek kan, now sebab tak lama lagi bakal beraya dengan mak mertua aku..Jadi disebabkan itu, I need to be prepare! My kitchen with mother in law  seperti medan peperiksaan!! Sangat stress, scary dan menakutkan..hahaha

So, that is why I need to start now before it is too late! Sebab tak nak la nanti dikatakan aku ni menantu yg tak tau pepe pulak...  Since aku pun sebab duduk kat rumah berdua je ngan adik aku mcm orang bujang dah sebab husband kursus selama 6 bulan, jadi masa ni juga lah aku nak manfaatkan masa terluang buat benda yang berfaedah. So here we go... Journey projek aku nak DIY kuih raya dan start DIY kek :P Berdoa je lah!

Btw, dulu sebelum bertunang, aku pernah plan nak buat kek batik jugak as my DIY door gift :P tapi tak jadi sebab kesuntukan masa sebab aku DIY keseluruhan majlis aku tu sendiri..huhu

CSI Kek batik aku...
Ni rupa 1st trial kek batik aku..Nampak tu, dalam gambar da sext tp cair sangat coklatnyee
1st trial, kek batik aku yg cair tu aku dapat resepi dari blogger ni [click here]..Kek batik blogger ni awesome dan cantik. Tp, hasil kek batik aku tu pulak x jadi sebab lembik dan cair siap leh jilat mcm sirap coklat..wakakak..Even da simpan dalam peti sejuk pun still cair mcm aiskrim coklat...Maybe sebab aku guna air,  so dia cair kot...Then, lembik jugak maybe sebab aku x gaulkan biskut marrie tu dalam periuk but instead aku tuang je bancuhan tadi kat dalam Tupperware mcm arahan yg diberi dalam resepi ni..Resepi ni jugak guna telur so not sure if telur tu pun punca kek coklat aku tu cair. Ada yg cakap cair sebab kurang biskut padahal aku dah letak 1 paket besar biskut marrie tu dah..So at the end aku agak jelous ngan blogger ni sebab dia berjaya buat kek batik tu dengan jayanya dan cantik then aku lak x jadi walaupun guna resepi yg sama... Humm...

Then 2nd trial aku pulak dapat resepi kat sini. But this time resepi ni guna Nestum, tak guna telur dan tak guna air. Pas tu method dia pun berbeza dengan yg 1st resepi aku tu sebab this time kena gaul semua bahan dalam kuali / periuk. So, for 2nd trial ni tak cair pun dan lebih likat dan pekat! Yezzaa! Aku suka 2nd trial aku ni sebab lebih sedap dan ada rasa nestum! Tp aku silap pilih nestum agaknye sebab nestum aku tu mix dgn oat..Aku tak suka oat but still sedap! Yumm...Aku dok cari nestum halus mcm nestum baby tu tapi x sure pulak if boleh guna nestum baby tu..boleh ke? :P

So ni la dia proses aku buat kek batik menggunakan resepi kedua ni ;)

Bahan-bahan [Ceduk dr website My Resepi]

  • 1 buku buttercup ( 250grm)             
  • 1 tin susu pekat -- aku pakai stgh tin jek             
  • 1 paket biskut merry (patahkan 2 biskut) - aku pakai jenama tiger! sedap!             
  • 2 kotak kecik kismis aku tak pakai           
  • 1 paket kacang goreng (kat kedai ade) aku tak pakai             
  • 3/4 cawan serbuk koko - aku kurangkan koko ni jadi 1/4 je sebab tak nak rasa pahit             
  • 1/4 cawan milo - aku jadikan milo yg 3/4 supaya sweet milo        
  • 1/2 cawan nestum              

Cara-cara

  1. cairkan butter dalam periuk..kacau..kacau dan kacau..jangan sampai hangus..                
  2. masukkan 1 tin susu pekat tadi..kacau gue whisker sampai sebati..                
  3. dah sebati..masukkan serbuk koko dan milo tadi..sebatikan..pastu masukkan nestum..kacau...jaga api..                
  4. last,masuk biskut merry tu..kacau dan kacau sampai sebati..                
  5. lepastu,masuk dalam loyang cam biase..kene cepat takut keras plak nnt..tekan gune plastik..biarkan sejuk..nak sedap letak dlm peti sejuk..
Sukatan menggunakan cawan..Hbs bersepah2 :P

Butter yg dibiarkan cair atas kuali..Makesure kacau ye utk elak rentung
Dalam resepi suruh pakai 1 tin, aku pakai 1/2 tin sebab tak suka nak manis sangat

Seronok dok kacau2 benda ni sampai sebati

Ni time masukkan koko n milo..Aku guna koko sikit je sebab tak nak rasa pahit...

Kacauuuuu

sampai likat mcm ni

Masuk kan nestum dan kacau pas tu campur kan biskut marrie..yg ni terlebey nestum la plak :P

Masukkan dalam tupperware


tenyeh bg rata..mcm aku ni dok guna sudu jek


So no la hasilnyee..tadaaa~!!! Yes!this time lebih sedap, kerass dan tak cair! :P



Insyallah akan buat lagi supaya lebih kemas dan cantik dan sampai berani utk dihidangkan kat tetamu plak..kekekek...
Comments
3 Comments

3 comments:

  1. camtu rupanya cara yg betol ek....aritu buat salah teknik kemain susah nak gaul coklat....he3...sampai skrg tak habis makan lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa kemain susah nak gaul coklat dear? Jadi keras ke?

      Delete
  2. good luck ye ..try n error..lama2 nanti, mesti leh hasilkan kek batik yg cantik n lebih kemas...

    salam perkenalan....jemput singgah sini http://sepisorangperindu.blogspot.com

    ReplyDelete

Thanks for your comment dear! =)

P/s: if komen via FB, saya tak dapat notification tau. Jadi, sorry kalau saya lambat reply / tak reply ye..Saya kena manual check ;)

May Allah bless you!