Support saya =) Jom Exchange Link! I will visit Yours!

My Blogger friends

Thursday, July 12, 2012

E-day: DIY Bunga besar kat pelamin??

Hari tu kerja2 men- DIY pomander ball aku tu tergendala disebabkan crepe paper warna soft pink tu tak cukup. Jadi, one day Aku dan opismate (Nadia) pun berhempas pulas meredah hujan time lunch ke kedai Reben favorite di Jalan TAR untuk beli Crepe Paper tu. Si Nadia ni temankan aku sebab dia pun nak cari manik untuk dijahit kat baju raya dia..

Aku aim nak beli soft Crepe paper pink lembut tu dalam kuantiti yang banyak sebab Crepe paper yang aku beli last time rupanya tak cukup. Crepe paper lembut tu sekeping dalam RM 0.50, jadi leceh la nak beli sikit2 jadi aku plan nak beli in bundle terus. Then, masa aku ke kedai tu find out warna soft pink tu limited dan dah habis. Jadi aku kena la merayau2 cari kat kedai lain nanti...

Alkisah, aku ternampak Crepe paper yang dijual dalam bundle. Dalam 1 paket tu ada banyak just RM 10 jek. So aku pun beli la tanpa fikir panjang. Rupanya bila balik rumah, crepe paper yang aku beli tu jenis keras dan susah nak digubah untuk buat bunga di Pomander ball tu. Then, aku frust sebab tak tau nak buat apa ngan kertas tu..Finally today, baru la aku tau, nama Crepe paper yang keras tu ialah Double Sided Crepe Paper...

So, kalau sape yang tak tau Double Sided Crepe Paper tu apa, sila google or rujuk gambar. Sila jangan buat mistake mcm aku...

p/s: Crepe paper tu keras sikit dari yang biasa dan dia ada 2 warna yang kontra di depan & belakang...


Jadi, kebetulan aku sedang aku fikir macam mana nak buat background untuk pelamin mini aku tu aku pun try google untuk cari backup. Untuk majlis bertunang, kazen aku bagi pinjam rumah dia di Gombak. Rumah tu kosong jadi senang nak buat majlis memandangkan kawasan di rumah aku tak sesuai untuk buat majlis dan masalah parking pula.

Disebabkan aku pinjam rumah orang, da tentula aku kena jaga dinding rumah dia. Disebabkan itu, aku tak boleh la nak pasang langsir untuk backdrop pelamin aku di dinding dia.  Since aku tak ada pelamin stand untuk background pelamin, jadi aku kena la fikir cara lain supaya belakang tu nanti tak kosong. Then bila aku google, aku tertarik dengan bunga besar yang dibuat daripada Double-Side Crepe Paper / A4 paper.  Sangat gojes bunga Giant ni! Jadi aku pun excited la nak try DIY bunga ni nanti. Tak sia2 la aku tersalah beli Crepe paper hari tu, sebab kertas tu boleh digunakan untuk bunga besar ni..Takdir yang ada hikmah rupanya.,.ahaks! =)

Jadi, bermula la rancangan aku untuk DIY Bunga besar as my background pelamin mini aku tu menggunakan Double Sided Crepe Paper ni =)

Kalau tepek bunga ni banyak2 kat polistren yang dilekatkan kat dinding mesti cantikan kan? Then, penuhkan polsitren dengan bunga besar ni...






Hope menjadi la...T___T     Will update result ye :P

Nak share tips and tutorial dia kat sini

Good luck  to all of us!
Comments
2 Comments

2 comments:

  1. da buat belum..tringin nak tengok..kot2 bole jadi idea untuk mini pelamin nikah me pulak nnti..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tehee..belum buat lagi.nak buat masa cuti raya nanti sbeba nak kena tgk ruang dinding rumah kat Gombak dulu, so baru bley nak bajet size n berapa banyak nak kena buat ;) then utk background pelamin maybe nak add bunga tissu paper, tepek banyak2 n bentuk kipas bulat juga..nak paling senang buh lantern bulat yang belum dibuka dan digam kat langsir backdrop...tgk la nanti jad ke tak..will update ea.. heheh..Oh utk majlis nikah ye? congratzz tau!

      Delete

Thanks for your comment dear! =)

P/s: if komen via FB, saya tak dapat notification tau. Jadi, sorry kalau saya lambat reply / tak reply ye..Saya kena manual check ;)

May Allah bless you!