Support saya =) Jom Exchange Link! I will visit Yours!

My Blogger friends

Wednesday, June 20, 2012

Survey barang kahwin di Masjid Jamek & Jalan TAR

Semalam, lepas kerja. Aku terus ke Masjid Jamek sebab nak survey barang kahwin..Konon nak buat DIY sangat kan, jadi da tentu lah kena survey2 tempat yang boleh dapat barang with the best price supaya murah dan worth it.

So, this is my journey on that mission. Check this out~ Kali ni entri aku agak panjang sebab berlambak2 dengan gambar yang aku snap dalam kedai barang2 kawen tu dengan harapan boleh dijadikan rujukan di masa hadapan..Susah nak ingat harga semua barang2 tu jadi aku snap jek guna phone bagi memudahkan urusan aku nak buat survey..

1st destination : Semua House (tempat wajib orang cari barang kahwin)
1st floor dia ada orang jual Al-quran. Al-quran ni harga dia RM 120-150 (kalau pandai bargain leh dapat murah)
Kat sini ada sediakan door gift buah kurma dalam bekas gak (tepi Alquran tu)..Tapi macam mahal..RM 5 sebekas
Kedai ni (Ground floor) jual semua jenis door gift, dulang hantaran dan barang2 dia..Murah gila! Less than RM 1 pun ada.
Kedai ni lak sebelah kedai Yen Riben tadi..Kedai ni lagi banyak pilihan

Kotak ni comey, polka dot.Kakak kedai tu cakap baru sampai..

Ni sepit kuku (gambar seperti di bawah) Murah kan? Satu RM 0.78


Lapik dulang hantaran bulat..Ni tema aku nikah nanti kot
Kertas ni cantik kalau carik2 kan then buh dalam dulang hantaran

Lantern yang sangat comey..Ingat nak guna lantern ni for my DIY mini pelamin bertunang :P
Harga colorful lantern tu

Transparent cover  hantaran



Ada macam2 jenis dulang hantaran..Harga dalam RM 20-30 sebiji


Kedai ni pun ada jual colorful shredded paper

Aku nak guna foam ni untuk DIY Pomander ball untuk pelamin mini aku...

Survey2 bunga nak guna untuk DIY pelamin anganku..hukhuk..Mahal gak bunga2 palsu nieh..
Lambakan paper beg utk door gift
Kalau beli siap2 Bunga bola ni agak mahal gak bunga bulat ni (Tak tau nak panggil pe in Malay)
Buat bunga ni banyak2 jadi cantikkan? ehee
Survey gift untuk VIP @___@



Bunga favorite nak letak kat tepi dulang hantaran nanti







Lambakan riben..Jadi pening nak pilih...

Nak guna reben ni untuk hiasan DIY bantal dulang hantaran aku...
Kena beli lots of Glue stick nampaknya...
2nd pit stop: di sebelah Semua house : Plaza City One. Kat sini lak byk jual baju kahwin, pelamin + hantaran kahwin
 Haa~ Yang kat Plaza City One ni pulak banyak jual baju kahwin (ada pelbagai version) termasuklah pakaian ala2 Bollywood.

kedai ni dia jual macam2 barang kraft dan barang2 jahitan, bunga telur dan sebagainya
Aku aim bantal nikah bulat ni. Dia ada saiz L & M..Tak silap kalau beli 1 RM 150 kalau beli sepasang (2pcs) RM 250.
 Bila tengok bantal nikah ni buat aku teruja + konfius. Tak sure kalau nak bajet elok sewa je atau beli terus then kemudian sewakan. Entah la. Masih dalam pertimbangan. Nak sewa asyik semua yang aku tanya tu dah tak available. Then macam mana? Hukhuk...

Kat kedai ni ada service customize pelamin + bantal nikah. Diorang ni supplier jadi barang semua barang baru.


Aku jatuh cinta ngan bantal nikah ni. Ingat nak order yang bulat tp style ni..Cantikkan?
Ni lak sample karpet / alas bulu..Selalunya orang guna kat pelamin + alas hantaran. Yang ni semeter RM 35 kot lebar dia 6 kaki..
Macam2 jenis pelamin ada dijual disini...
Di sekitar jalan TAR berlambak kedai kain juga..So senang keje nak survey kain...
Tapi, disebabkan da letih aku tak jadi survey kain kat sini...Next time je la aku survey sebab dah letih  & nak rush pegi ke konsert Jason Mraz pulak..what a bzy day..But it's ok..Jalan TAR ni sebelah opis aku jek..ngehngeh :D
Comments
4 Comments

4 comments:

  1. jelesnye..coz u sgt dekat dengan 'rumah' barang2 kawen nih ha..kalau boleh..me hari2 nak pergi sane..kadang2 pakse jugak cik tunang terjah..tapi tu la..mmborong dgn lelaki..kdg2 leceh..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.Alhamdulillah..kebetulan jek my opis sangat dekat ngan kawasan ni..Memang hari2 pun "bercinta" dengan kedai2 barang kawen ni..hihi..betul! setuju..leceh shopping barang kawen ngan lelaki :P tp ada baiknye gak bawa diaorang supaya boleh belajar bkerjsama >__< process stress tu nanti boleh jadi kenangan lepas kawen :P

      Delete
    2. assalam, sy nak tanya kat mana ya yg jual kain bulu2 tu.. kedai dia kat area mana.. blh share. tq

      Delete
    3. blh msg sy 016-2639472 (nad_gemini88@yahoo.com) tq

      Delete

Thanks for your comment dear! =)

P/s: if komen via FB, saya tak dapat notification tau. Jadi, sorry kalau saya lambat reply / tak reply ye..Saya kena manual check ;)

May Allah bless you!