Support saya =) Jom Exchange Link! I will visit Yours!

My Blogger friends

Wednesday, September 5, 2012

Tutorial DIY Bunga besar / Giant Flowers

As per my previous entri, aku promise nak share tutorial macam mana cara aku buat bunga giant besar kat pelamin aku..So, here we go! Good luck!


P/s: Please note that Crepe paper ada 2 jenis.. 1 jenis keras & satu jenis yang lembut macam tissue paper. Nak buat bunga besar rekemen guna Crepe paper jenis keras sebab senang nak dibentuk & tak mudah koyak.Tak tahu crepe paper tu macam mana? Klik sini

Cara-cara buat bunga besar

Print template bunga. Template ni boleh dapat kat page Martha Stewarts ni..[sini]
******* Template Martha ni dalam PDF format, so korang kena besarkan & print template tu jadikan tiap satu tu  size 200%.
******* Malas nak besar kan? klik sini [kelopak LOVE] & [kelopak bujur]..Print terus je kat size kertas A4 tau!
*******kalau malas nak pakai template, nak style kamikaze yang mudah? Gunting je Crepe paper tu buat bentuk bujur sendiri dan bentuk love sendiri tp size sebesar A4.

P/S: Kalau ada problem nak print template my version ni boleh visit sini utk step print template ni

Untuk 1 bunga perlu ada 2 template : template kelopak bujur & template kelopak betuk love.

Untuk 1 bunga perlukan 5 helai kelopak bujur & 15 helai kelopak bentuk love (boleh adjust ikut keperluan : nak kembang sangat -tambah kelopak / tak nak kembang sangat - kurangkan kelopak bentuk love)

Crepe paper yang dilipat / dibahagi & digunting 4
Potong crepe paper ikut design template. Ni kelopak bentuk love
then potong template bentuk bujur ni
gambar crepe paper Lepas digunting
Amik petal jenis bujur tu  then melengkungkan bahagian atas menggunakan benda pen / lidi 


Lengkungkan / gulungkan macam ni
Then, rengangkan dibahagian tengah  / tarik2 sikit & kembangkan supaya jadi macam kelopak bunga. Buat kesemua kelopak pun steps macam ni
Then, lilit hujung kelopak tu dengan pelilit bunga / sole tape / glue gun pun boleh mcm dalam gambar..Lilit / gam & tindih kelopak satu persatu
tindih kelopak satu persatu & lilit / gamkan satu persatu  secara berselang seli. Utk asas kelopak perlukan 5pcs (jenis kelopak bujur)
sambil2 nak gam tu adjust2 skit bagi nampak macam kelopak bunga
Yang kelopak bentuk love ni perlukan dalam 15 helai (boleh kurangkan kalau tak nak terlalu kembang)
Step utk kelopak bentuk love ni pun sama je macam kelopak jenis bujur. Cuma kelopak bentuk love ni kena gulung / lengkungkan kedua2 belah bahagian di bahagian atas tu..

Lepas da gulung, lilit / gan dibahagian hujung kelopak dan tindih satu persatu sampai kembang dan jadi bentuk bunga macam ni :)

Selang selikan je sampai la jadi bentuk bunga
Nak cara yang paling jelas?? Tgk sendiri cara Martha Stewarts buat. Mudah jek..
http://www.marthastewart.com/249713/crepe-paper-roses

Tak pun visit sini juga :D
Comments
18 Comments

18 comments:

  1. haa... xpayah belikan fresh rose la cmnie.. boleh wat sendiri.. besarr lagi tuh.. takkan layu lagikk plak.. xpayah susah2 gantung upside down.. hehee..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Uiks..sampai komen 2 kali tu..gegegege...Ha'ah, boleh jek kalau nak buat sendiri :)

    ReplyDelete
  4. uiks speechless..kamu sgt rajen..hehe..

    ReplyDelete
  5. Saya suka sangat bunga besar tu...

    ReplyDelete
  6. cantiknye,thanks bagi tutorial..
    nak buat lah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tehee..Thanks dear ;) haah, memang cantik bunga crepe ni..Cuba lah..:D

      Delete
  7. yeah...jumpe dah tuto untuk bunga ni..tq ye missjue...excited nk try....

    ReplyDelete
  8. Salam...

    Nak tanya, kenapa bila sy print bentuk klopak love tu jadi kecik & klopak bujur tu terlebih besar dari size paper a4? ke nak kena adjust setting sebelum print tu? minta tolong...tq!

    ReplyDelete
    Replies
    1. You guna template mana dear? My template ke Martha Steward? Kalau my template you boleh print out terus jek..Kalau Martha Steward, setting tu nak kena adjust kat PC you.. Memang kalau u setting pun dia akan terlebih besar sikit mcm yg kat my photo then u kena agak2 and adjust..As long as dapat bentuk Love tak kisah pun any size will do tp kalau nak size besar mcm ni kena size A4..kalau kelopak kecik sikit then akan dapat bunga size kecik sedikit ;)

      Delete
  9. Sy guna template yg jue punye, tp bila print hasilnya tak mcm yg dlm gmbr jue tu. Heran tul... slain dlm bentuk pdf, jue ada dlm bentuk words ke ape ke...atau leh emel kat sy terus ke soft copy dia...heheee (demand lak). Emel sindora83@yahoo.com.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh maybe sebab google doc format kot dia convert doc tu jd kecik..Ok nanti sy send template bentuk JPEG format then akan buat entri utk print kelopak tu..jap eh..

      Delete
    2. ok dear..da bg step kat sini utk guideline nak print..http://misswithbeautifuldream.blogspot.com/2012/12/question-pasal-bunga-giant-besar.html

      Delete
    3. Hoho...baiknye jue, mekaseh bebanyak sbb sudi melayan p'mintaan sy ni. Sudah trime emel drpd jue...mekaseh ye :)

      Delete

Thanks for your comment dear! =)

P/s: if komen via FB, saya tak dapat notification tau. Jadi, sorry kalau saya lambat reply / tak reply ye..Saya kena manual check ;)

May Allah bless you!