Support saya =) Jom Exchange Link! I will visit Yours!

My Blogger friends

Thursday, August 9, 2012

Cubaan buat veil sendiri berjaya!!

Alhamdulillah~

Berjaya gak aku men-DIY veil sendiri for My E-day..Tak pasti la macam mana rupanya kan, maybe la veil orang lain jauh lagi cantik. Tapi, since benda ni dibuat sendiri, rasa dia priceless kot..Gheheheeh...(Mood poyo jap)..

Sekarang tinggal nak jahit manik jek..Nak letak manik heavy2 gila! muahahaha... FYI, border lace tu aku tak jahit mesin pun tau..Sebab tak menyabar sangat nak tengok outcome & malas nak anta kedai jahit jadi aku jahit je sendiri guna benang sulam & jahit di keliling lace tu..Proses gunting kain net & jahit lace amik masa sehari jek..
Tak mampu nak upah Rozita Che Wan jadi model aku..hakhak

Jadi, macam ni la aku buat....

Bahan-bahan

1. Kain Net semeter (panjang ikut suka, nak lagi panjang beli la kain lebih sikit)
2. Border Lace 1 1/4 meter
3. Manik2 ikut suka
4. Benang sulam
5. Jarum jahit
6. Kertas minyak / surat khabar pun boleh (supaya time nak gunting x gerak2)
7. Jarum peniti

Cara buat veil

1. Potong border lace & bahagikan kepada 2 bahagian. Ikut jenis border lace korang & ikut suka macam mana nak potong lace korang. Ada orang suka je potong sebijik2 (pisahkan)..

Sila jangan potong lace ngam2 sebab senang nak jahit nanti
After gunting
2. Kemudian, aku pin kan kain net atas kertas minyak & pin kan dengan peniti



3. Aku lipat kertas minyak tu sampai jadi kecik
(1 meter akan ada lebihan kain net sikit, boleh potong kalau nak) Macam aku, aku tak potong pun sebab tak nak membazir :P Jadi, aku tak tau ukuran dia berapa :P



4. Aku potong kain net bentuk D..Haa, part ni paling susah, sebab nak kena agak2..kena pandai2 gunting sampai rasa2 da jadi bentuk D :p

Atas kertas minyak ni masih ada kain net tau, x nampak plak dalam kamera
Sakit hati betul aku ngan bentuk D aku nieh
Kena gunting agak2 sendiri sampai jadi bentuk D
Da macam bentuk kubah masjid pun ye
5. Lepas potong, aku take out kertas minyak tu & aku pinkan lace atas kain net.

Adjust lace atas kain net
Pinkan dengan peniti supaya tak lari

Bahagian depan
Bahagian belakang

6. Once da siap pin, aku jahit guna benang sulam di keliling lace (pilih benang warna yang sama ngan lace)


7.  Design & jahit manik ikut suka

Aku akan jahit manik ikut beads baju aku..

Beads di baju tunang aku

Comments
6 Comments

6 comments:

  1. Ni yang awak story sebelum ni ek. cantiknyaaaaaaaaaaa !!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tehee...thanks dear! Sangat Sukaa! sebab usaha gigih berhasil juga ;) phew...:P

      Delete
  2. mana u beli lace tu...cantek sgt lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh hee..thanks :) info ada dalam entri saya ni : http://misswithbeautifuldream.blogspot.com/2012/08/my-1st-step-diy-veil-shopping-border.html

      Delete

Thanks for your comment dear! =)

P/s: if komen via FB, saya tak dapat notification tau. Jadi, sorry kalau saya lambat reply / tak reply ye..Saya kena manual check ;)

May Allah bless you!