Support saya =) Jom Exchange Link! I will visit Yours!

My Blogger friends

Thursday, July 26, 2012

Tutorial : DIY Thank you tag for E-day! Serendah RM 0.02 jek!

Hi kamu, dia dan mereka~

As promise mcm ni la cara2 aku edit "Printable Thank you tag" tanpa perlu menggunakan software yang kena di- install ke dalam komputer..Tanpa perlu guna Adobe Photoshop pun..Then berbaloi & jimat gila.

Ni TQ tag aku yang da siap tinggal nak tunggu print jek :p
Ok..As informed previously  (dalam entri ni), banyak Thank you tag yang free kat dalam google tu..Tapi, banyak pun semuanya printable and bukan editable. Nak jimat punya pasal, so sebat je la free template tu semua dan customize jek ikut kesesuaian majlis kita. Jadi, mcm ni la cara2 yang aku buat.

checkthisout~

1. Google free template Printable yang korang nak tu..


Ni contoh Free printable TQ tag from google
2. Buka software "paint"- basic software yang memang da disediakan secara free dalam tiap PC.

Rupa software tu cengini
3. Then, print screen (tekan button Ctrl + Alt + PrtScn serentak) kat template TQ tag tu..Then, paste gambar kat kat "Paint"


 4. Lepas da copy paste and edit mana yang patut, then namakan file ikut suka & "save" image tu dalam JPEG format.

Scroll down "save as type" tu and pilih JPEG
5. Lepas da save gambar tu, wajib pergi ke website ni http://www.picmonkey.com/

6. Then click la nak edit pe, photo ke apa ke (option ada kat website) the pilih la gambar yang nak di edit


7. Lepas da upload gambar tu, then edit & hias la ikut suka


8. Lepas da edit, then save la gambar tu


9. Lepas da save then pegi cari balik gambar tadi mana korang simpan..Then buka semula gambar tu menggunakan software "Paint" di PC korang tu


10. pas tu copy gambar dalam software "paint" tu, then  paste kan ia di microsoft word doc


 11. Then, print la design korang tu kat atas Sticker A4 paper

Senang kan? tak payah da nak download software berat2 macam Adope Photoshop ke PC korang tu...

Harga stiker paper ni RM 2.70 (10 helai). Then, dalam 1 A4 paper aku buat 12 pcs label TQ taq.

kos aku mcm ni:

RM 2.70 / 10 helai = 1 helai stiker paper RM 0.27

1 helai A4 paper tu aku muatkan 12 pcs label tq tag = RM 0.27 / 12 pcs : RM 0.0225

Jimat kan? hahaha..Nak gila2 jimat, sila pakai printer opis or printer kawan2 korang...alaa~ x luak pun ink printer tu..:P
Comments
3 Comments

3 comments:

  1. MIss..mane nak beli A4 sticker paper tu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cari di Mydin dan kedai buku2 dear ;)

      Delete
  2. salam miss

    sy nk try diy tags tu tp sy dah ikut step yg miss provide tp sy stuck distep yg no 5 tu sbb sy xtau mcmana nk edit gune picmonkey tu mohon bantuan sgt2 pihak miss tq
    pls email me @ cella_ezzu@yahoo.com

    ReplyDelete

Thanks for your comment dear! =)

P/s: if komen via FB, saya tak dapat notification tau. Jadi, sorry kalau saya lambat reply / tak reply ye..Saya kena manual check ;)

May Allah bless you!