Support saya =) Jom Exchange Link! I will visit Yours!

My Blogger friends

Thursday, June 28, 2012

Tutorial II : Lanyard ID Card Holder guna Riben

Haa, ni sambungan tutorial ID Card Holder yang lepas..Cara-cara buat Lanyard guna riben

Aku punya lanyard dipendekkan sebab nak buat door gift wedding je, jadi nak jimat riben punya pasal maka dipendekkan la jadi macam ni..

Bahan-bahan

Reben (recommended Grosgrain Ribbon 17mm)
Swivel Hool
Gunting
Gam Uhu / Glue gun with Glue stick
Pembaris
Pen
Benang
Jarum
Hiasan (button / applique)

Steps as below:


1. Ukur & potong riben sepanjang 12cm x 2pcs

2. Lipat di tengah riben

3. Jahit di tengah riben

4. Lilit reben dengan benang dan matikan jahitan

5. Ulang semula langkah diatas pada riben yang lagi satu & cantumkan kedua2 dengan benang

6. Hias ikut suka!



1. Potong riben untuk lanyard, ikut panjang yang diingini  (aku kira panjang lanyard opis aku 40 cm)

2. Masukkan hujung riben ke dalam lubang swivel hook. Makesure bahagian bercorak di bahagian hadapan.

3. Gamkan dihujung riben tersebut

4. Kemudian gam di atas lipatan riben tersebut

5. Tindih bahagian riben yang bergam tu dengan hujung riben yang satu lagi. Makesure bahagian bercorak dibahagian hadapan.

6.  Gam sekali lagi dibahagian hujung riben tersebut (rujuk gambar)

7. Tindihkan dengan riben yang telah digubah tadi

8. Siap! Cangkukkan Swivel hook ke ID Card Holder yang telah siap

Selamat mencuba!


Comments
3 Comments

3 comments:

  1. Hi..thanks for the tutorial..mohon kebenaran guna tutorial u ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh Hye, Muslima..No problem. Good luck!

      Delete
  2. Thanks for the tutorial.. cantik sgt awk buat..

    ReplyDelete

Thanks for your comment dear! =)

P/s: if komen via FB, saya tak dapat notification tau. Jadi, sorry kalau saya lambat reply / tak reply ye..Saya kena manual check ;)

May Allah bless you!