Support saya =) Jom Exchange Link! I will visit Yours!

My Blogger friends

Monday, June 25, 2012

Tutorial: ID card Holder

Hye visitors! Thanks for visit..

Entri ni pasal my door gift ID card holder ..Hehe..Agak leceh tau nak buat..da nama pun craft kan jadi proses dia leceh sikit..Tapi, disebabkan aku ni memang spesies yang komited jadi aku gagahkan la diri nak buat sendiri door gitf ni sampai 1000 pcs..

Since ramai kawan2 aku yg berminat & excited tanya macam mana nak buat..Nah! amik la tutorial tu kat sini..

Warning! Proses ini memerlukan tahap kesabaran yang tinggi! Tidak sesuai untuk orang yang malasss...

Bahan-bahan














1. Acuan ID Card holder (kena download)
2.Mounting board / white board (boleh beli kat sini!)
 (Mounting board  boleh beli kat kedai buat bingkai gambar) or white board (tp nipis sikit) kat kedai barang hantaran
3. Kain Felt: (boleh beli kat sini!)
(Aku guna jenis lembut [Acylic] sebab senang + murah sket)
4. Benang biasa & jarum
5. Gam uhu atau  Glue stick with glue gun
6. Eyelet puncher & eyelet bullets
(ada jual online, korang google jek or beli kat kedai jual barang hantaran)
7. Swivel hook (boleh beli kat sini!)
8. 17mm Grosgrain Ribbon (boleh beli kat sini!)
9. Pembaris besi
10. Cutter
11. Gunting
12. Button & applique (ikut suka) (boleh beli kat sini!)
13. Pen
14. Cutter board

Step 1 (Buat Frame ID card holder)

Potong mounting board ikut acuan ID card holder tu. Nak patern dia ?--> DOWNLOAD HERE

P/S: Btw, saya just realize template ID card holder saya (yang nak kena download tu) size dia berubah banyak sebab saya upload kat dalam Google docs. Kalau sapa nak yang actual pdf format template tu just bagi email address kat komen box saya ye, nanti saya send template to your email.

*** Acuan ID card holder ada 3 shape / bahagian, jadi potong la mounting board tu accordingly ..

Ni untuk badan card holder tu

Bahagian ni untuk bagi space nak masukkan gambar / kad nanti

Bahagian dalam bahagian C ni pun kena potong jugak ye..Bahagian ni untuk frame dia..
P/s: untuk memotong mounting board tu sila guna pembaris besi (kalau guna cutter) supaya kemas + selamat, then lapik la guna cutter board supaya tak rosak lantai rumah korang tu...Macam aku, disebabkan aku guna white board yang lebih nipis, aku guna gunting jek then double kan board tu supaya tebal setaraf mounting board tu..Cuma, leceh sket sebab kena buat 2 kali keje..

BAHAGIAN A

1. Lekat board pada felt, mulakan dengan Bahagian A dulu (badan ID card holder)

2. Lepas da lekat board dengan felt, gunting felt ikut shape board seperti gambar diatas. Tapi, sila tinggalkan baki (tepi felt) untuk bahagian jahitan nanti

3. Gam board di bahagian yang satu lagi

4. Lekatkan board di felt sekali lagi di sebelah bahagian lagi satu tu (seperti gambar diatas)

5. Gunting felt. Tapi, sila tinggalkan baki (tepi felt) sikit untuk bahagian jahitan nanti

6. Keadaan board (Bahagian A) selepas dilekatkan felt di kedua belah bahagian


7. Tebuk Bahagian A (dibahagian atas ) menggunakan Eyelet plier

8. Gambar pandangan sisi Eyelet (guna bahagian atas Eyelet Plier)

9. Guna bahagian bawah Eyelet Plier,  masukkan Eyelet bullet kemudian tekan sekuat hati

10. Gambar board & bullets selepas ditebuk.

BAHAGIAN B

1. Potong board ikut shape (sila download)

*** Bahagian B tidak perlu dibalut dengan felt kerana akan ditindih di belakang frame (BAHAGIAN C )
*** Bahagian B ni bertujuan untuk memberi ruang untuk masukkan kad nanti

BAHAGIAN C

1. Letak gam pada board Bahagian C

2. Lekatkan board tu pada felt

3. Gunting felt (jangan potong ngam2), sila tinggalkan baki (rujuk gambar)

4. Potong felt  di bahagian dalam frame, lipat dan gam felt pada frame

5. Lipat felt pada sudut frame & gam

6. Gambar felt yang telah dilipat di bahagian dalam dan  bucu frame

7. Gam baki felt di bahagian luar frame

8. Lipat bahagian yang telah digam ke bahagian belakang frame

9. Gambar frame selepas siap dilekatkan dengan felt

10. Tampal board bahagian C dibelakang frame

11. Gambar bahagian hadapan untuk board A + B+ C 

12. Pandangan tepi

13. Jahit felt menggunakan teknik jahitan insang pari. Tak tahu cara jahit? Klik sini

14. Jahit disekeliling board pada baki felt.
*** Nak bagi jahitan tu timbul, aku doublekan benang tu (4 benang dalam 1 jarum).

15. Matikan jahitan di tempat untuk diletakkan hiasan

16 . Rupa ID card holder selepas dijahit

Tahniah!! Siap sudah proses untuk buat badan ID card holder tu..Susah tak?

Ehee..Next tutorial---> cara nak buat lanyard & riben untuk ID card holder. Check it out~

Ni gambar hasil tangan saya yang telah siap..So, korang design la ikut suka nanti



Saya halalkan tips ini hanya untuk orang yang minta izin sahaja tau..Susah tau nak buat tutorial ni sambil ambil gambar nak buat felt nieh..Lgpun ianye FREE :) Jadi, sila appreciate usaha saya ye..So barula bersemangat nak buat more tutorial for you ;) Insyallah...



Disebabkan ramai PM sy tapi sy tak sempat nak reply disebabkan faktor terlalu busy, pls download the actual size template tu disini ye [DOWNLOAD]. Sorry n tq for visit my humble blog yg da berabuk ni..



P/S:  recently aku ada buka business online..
If you don't mind..please support & like my online blogshop ye dear! May Allah bless you ;)

FB shop: Your DIY Project Supplies
Blogshop: http://yourdiyprojectsupplies.blogspot.com/

Thanks for your support! ;)
Comments
49 Comments

49 comments:

  1. mintak izin yer nak tutorial nie.. TQ.. semoga Allah balas jasa awak..pahala utk ilmu yg berterusan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh sama2..hope dpt memberi manfaat =)

      Delete
  2. sy pn mntk izin nk tutorial ni... cntk sgt :)trma ksh

    ReplyDelete
  3. boleh diajar pada anak murid saya ! mmg awesome la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..tehee..Bagusnyee dia ada anak murid..Nora keje cikgu ke?..Sila la ajar..dapat pahala share ilmu ;)

      Delete
  4. mintak izin nak amik yer...
    kebetulan id card holder patah...
    leh la try wat sementara brg2 masih ada..
    mekasih yer...leh emel tak patern dia..
    nickindajungle@gmail.com

    ReplyDelete
  5. thanks ye sbb share info...best sgt...nk template boleh?ni emel...simple_ez90@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. u welcome dear..Dah hantar dah..dapat x? Good luck! ;)

      Delete
    2. Ok dear..good luck ye..Tunjuk la hasilnye nanti eks ;)

      Delete
  6. Salam sis nk mintak ilmu skit..nk toturial ID holder n nk softcopy..t'ingin nk bt.. ultra86@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  7. salam sis, tq share info. saya nk template id card holder ni boleh? ni email saye...wani_izzati@yahoo.com...tq ye sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang..saya da try sent to ur email tau tp asyik dapat Failure Notice jek.. Betul tak email address awak tu? Saya da try send 2 kali dah..

      Delete
    2. ouhh...patutlah sis, sorry sgt2...patutnya wani_izzati91@yahoo.com . sorry sis:)

      Delete
  8. saya mintak izin apply tips awak ni ye. thanks for sharing! ;)

    ReplyDelete
  9. penat cari tutorial ID card holder..jumpa jgak akhirnya!n mintak izin curi tutorial ni sis eh..thanks for sharing!(^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btw sis, bole x bg template tu..hehe..xsme size..ni email niesa..TQ!!

      niesalovecrew@gmail.com

      Delete
  10. salam sis, mintak izin guna tutorial nie eh. mujur jumpe tuto nie. lega sgt hehe! n nak mintak emailkan template tu boleh? ain245_nurul@yahoo.com
    TQ sis ^^

    ReplyDelete
  11. salam,sy nk minta izin ye tuk try buat nt.:D tq so much..

    ReplyDelete
  12. saya mintak izain ye tgk tuto nie :)
    mierazemi@yahoo.com , kalau x keberatan, saya nak pattern.
    boleh try buat :) TQ.

    ReplyDelete
  13. Salam...mintak izin ye guna tutorial ni...baru nk blaja buat.can u pls email me the template? kiki.izzati@gmail.com.

    thank u so3 much :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry sangat for late reply..saya lama da tak aktif blogging sebab busy..ok sy da update link template tu..boleh download pada link yg diberi ye

      https://docs.google.com/document/d/1VIKaxssPJ0BeKZEwOn041xTL0UFL1Js5SVc-Ak2Ftjk/edit?usp=sharing

      Delete
  14. assalamualaikum..sis. sy nak minta izin guna tutorial ini ye..thanks share ilmu ni ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry sangat for late reply..saya lama da tak aktif blogging sebab busy..ok sy da update link template tu..boleh download pada link yg diberi ye

      https://docs.google.com/document/d/1VIKaxssPJ0BeKZEwOn041xTL0UFL1Js5SVc-Ak2Ftjk/edit?usp=sharing

      Delete
  15. Assalamualaikum..akak.. minta izin belajar n buat tutorial nie yer.. terima kasih..
    smoga Allah membalas jasa anda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry sangat for late reply..saya lama da tak aktif blogging sebab busy..ok sy da update link template tu..boleh download pada link yg diberi ye

      https://docs.google.com/document/d/1VIKaxssPJ0BeKZEwOn041xTL0UFL1Js5SVc-Ak2Ftjk/edit?usp=sharing

      Delete
  16. salam saya nak minta izin belajar tutorial...boleh tak nak template
    norkudusia_ede@hotmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry sangat for late reply..saya lama da tak aktif blogging sebab busy..ok sy da update link template tu..boleh download pada link yg diberi ye

      sila copy paste link ni ye

      https://docs.google.com/document/d/1VIKaxssPJ0BeKZEwOn041xTL0UFL1Js5SVc-Ak2Ftjk/edit?usp=sharing

      Delete
  17. Salam, mohon izin utk belajar tutorial tuk buat id holder ini. Boleh tak hantar template comey.umi05@gmail.com. Baru nak buat, sbb yg ofis bgi asyik rosak dan putus je. Tapi pas kerja dah hilang this week :(.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry sangat for late reply..saya lama da tak aktif blogging sebab busy..ok sy da update link template tu..boleh download pada link yg diberi ye

      sila copy paste link ni ye

      https://docs.google.com/document/d/1VIKaxssPJ0BeKZEwOn041xTL0UFL1Js5SVc-Ak2Ftjk/edit?usp=sharing

      Delete
  18. salam,dah lama cari tutorial nak buat ni. mohon izin belajar ye ^^ terima kasih sangat. boleh tak hantar pattern kat emel saya ? sangat harap princessbobo@ymail.com thank you sangat2 kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry sangat for late reply..saya lama da tak aktif blogging sebab busy..ok sy da update link template tu..boleh download pada link yg diberi ye

      sila copy paste link ni ye

      https://docs.google.com/document/d/1VIKaxssPJ0BeKZEwOn041xTL0UFL1Js5SVc-Ak2Ftjk/edit?usp=sharing

      Delete
  19. Assalam..thanks utk tutorialnya ya..
    mohon halalkan utk digunakan..
    ni emel sy : pokokkelapa86@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry sangat for late reply..saya lama da tak aktif blogging sebab busy..ok sy da update link template tu..boleh download pada link yg diberi ye

      sila copy paste link ni ye

      https://docs.google.com/document/d/1VIKaxssPJ0BeKZEwOn041xTL0UFL1Js5SVc-Ak2Ftjk/edit?usp=sharing

      Delete
  20. thanks ye sbb share info...best sgt...kalau nk template still boleh ke?? :)
    shameemahfaatimah@rocketmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry sangat for late reply..saya lama da tak aktif blogging sebab busy..ok sy da update link template tu..boleh download pada link yg diberi ye

      sila copy paste link ni ye

      https://docs.google.com/document/d/1VIKaxssPJ0BeKZEwOn041xTL0UFL1Js5SVc-Ak2Ftjk/edit?usp=sharing

      Delete
  21. minta izin ambil tutorial nie ye terima kasih :)

    ReplyDelete
  22. as salam sis..mintak izin ye ambil tutorial ni..br berjinak2 ngn kain felt...

    ReplyDelete
  23. Salam sis...mtk izin nk guna tutorial nie..btw blh x tlg emelkan sy template id card holder nie???thanks..mahirah5632@gmail.com

    ReplyDelete

Thanks for your comment dear! =)

P/s: if komen via FB, saya tak dapat notification tau. Jadi, sorry kalau saya lambat reply / tak reply ye..Saya kena manual check ;)

May Allah bless you!